Home > Новини > Фудтерапія різдв’яна казка особливих дітей.

Фудтерапія різдв’яна казка особливих дітей.

Різнокольорові хінкалі та розмальоване імбирне печиво. Такими були страви, які цього разу на майстер-класі готували діти з проблемами аутизму, учасники проекту Kids Autism Games.
KidsAutismGames – це спільна ініціатива фонду “Дитина з майбутнім”, благодійної організації «SPORT for PEACE» та державного підприємства національний спортивний комплекс “Олімпійський”. Проект розпочав роботу на початку 2017 року. Щонеділі професійні тренери «SPORT for PEACE» тренують 60 дітей з аутизмом у зеленому серці “Олімпійський”. Тренування розроблені в ігровій формі, щоб діти навчилися взаємодіяти між собою. Вони розвивають моторику, покращують їх фізичний стан та прививають любов до спорту.
Відомо що діти з аутизмом люблять стабільність. Їм дуже важко звикнути до частої зміни цього швидкоплинного світу. Для того, щоб особливі діти звикли до цієї зміни, а головне щоб змогли як найшвидше адаптуватися у цьому світі у ньому було вирішено частіше виводити їх у світ. Тому крім спортивних тренувань, знайомства з відомими спортсменами, бігу у напівмарафоні та перегляду фільмів, почали влаштовувати такі майстер-класи. “Наше завдання – говорить Інна Сергієнко, консул Аутизм Європа, – навчити цих малюків жити у цьому світі, а не замикатися в собі”.
Цієї суботи 60 дітей, учасників проекту Kids Autism Games змогли відчути дух кулінарії й пройти заняття з соціалізації за допомогою фудтерапії. Організатори зібрали малюків та їхніх батьків у грузинському ресторані “Мама Гочі”. та надали можливість покуховарити.
Потрібно відзначити, що учасники проекту вже не вперше займаються фудтерапією. Вони вже готували хачапурі по-аджарські, бургери та лимонад. Цієї суботи вони ще з більшим захопленням взялися до справи, адже працювали вони з кольоровим тістом. Ось що про це говорить Інна Сергієнко, одна з мам учасника майстер-класу “Відомо, що діти з аутизмом готуючи їжу, смакуюють її. І це дуже важливо. Особлива дитина розуміє, що приготована своїми руками їжа безпечна”.
Ідея навчити особливих дітей куховарити народилася у представника одного з грузинських ресторанів. Ось як про це згадує директор благодійного фонду «SPORT for PEACE» Наталя Мартіашвілі “Якось ми зустрічалися на передодні Нового року і друзі запропонували провести майстер-клас з кулінарії. Адже кожен майстер – клас – значна подія для цієї малечі. До того ж вони люблять смачно поїсти й організатори проекту дуже вдячні представникам ресторану “Мама Гочі” за надану можливість провести такий майстер-клас “.
Куховарство – це творчість для кожної людини, не говорячи вже про особливих дітей. Діти з аутизмом всі творчі, незалежно від віку та розвитку. І тут найважливіше знайти правільний підхід до дитини, тоді народжується справжня новорічна диво-казка.
Цієї суботи куховарили по-справжньому. Спочатку приготували тісто, потім фарш. Для того щоб тісто було кольоровим до нього додавали барвники, Щоб тісто стало зеленим добавляли шпинат, а червоним – буряк. Якщо фінкалі робили з фаршу у тісто добвляли бульйон, якщо з сиру – молоко. Дітям дуже подобалося працювати з тістом. Зробивши різдв”яні фінкалі та розмалювавши печиво, вони радо поділилися рецептами з батьками.
Такі проекти соціалізують дітей, вчать кулінарним навичкам. Діти вчаться бути командою. Готуючи їжу, звикають до неї, а потім смакують її, розуміючи, що вона безпечна.
Kids Autism Games соціальний проект. Адже він розповідає що всі люди різні. Він вчить толерантності.
“Коли ми розпочинали цей проект, не чекали, що так багато людей нас підтримують і стануть справжніми друзями, – говорить засновник фонду допомоги дітей з аутизмом “Дитина з майбутнім” Інна Сергієнко, – Проекту всього 11 місяців, але він вже переріс своє спортивне призначення. Сьогодні він дарує радість не лише у спорті, але й у творчості, та кулінарії. Для цих дітей такі майстер-класи можуть стати дверима у світ, де є друзі, люблячі батьки та суспільство, яке розуміє їх”.

Костянтин П”ятилєтов
Фото автора та представника організації “Дитина з майбутнім”

Залишити відповідь